ВЕРИЦА ЃЕОРГИЕВА- НЕ СМЕ ЗАБОРАВИЛЕ…ТИ СИ НАШ ПРИМЕР ЗА…

Уште од  мали нозе, нејзиниот  неуморен дух,беше  да научи , со многу идеи да дополни, со  безброј прашања да го прошири – хоризонтот за кој самостојно и со многу посветеност неуморно одеше кон целта: да победи, да истражува, но и повеќе

Честит 24 мај, Ден на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј

Големите македонски и сесловенски просветители Светите браќа Кирил и Методиј се основоположници на словенската писменост и литература и се заслужни за културниот развој на сите словенски народи. Иако имаат и посебни празници на денот на нивното упокојување, тие имаат и заеднички повеќе

117 години од смртта на Гоце Делчев

Визионерот и револуционер кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар на народите е роден на 4 февруари 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола. Се школувал во гимназијата во Солун повеќе

Литературен и ликовен конкурс во чест на Патронот на ООУ „Ванчо Прке“ Делчево

Општинското основно училиште „Ванчо Прке “ Делчево,  објавува литературен и ликовен конкурс за учениците од основното образование кој се организира во чест  на Патронот  на училиштето. Литературниот конкурс е на тема : „ На здрав човек, секој ден му е повеќе

Дали знаете зошто го празнуваме 1 мај

Меѓународниот ден на трудот се празнува на 1 мај  и е посветен на борбата за зачувување и унапредување на правата на  работниците. Се одбележува на 1 мај во знак на почит кон жртвите на штрајкот што се одржа од 1 повеќе